Faza II de implementare a proiectului "Promovarea unui comportament fara risc in ceea ce priveste HIV/SIDA/ITS, pentru populatia generala, in special pentru tinerii 15 - 24 ani"

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a scadea nivelul incidentei HIV / SIDA / ITS, in populatia generala si in special in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 - 24 ani.

Grupul tinta si beneficiari

Grupul tinta al proiectului este populatia generala in special populatia cu varste cuprinse intre 15 - 24 de ani.

Ceilalti beneficiari directi si indirecti ai proiectului sunt :

Obiectivele proiectului sunt urmatoarele :

Perioada de desfasurare : 8 iunie 2006 - 31 decembrie 2008

Proiectul este implementat in 6 judete : Iasi, Timisoara, Constanta, Oradea, Dolj, Prahova si in Municipiul Bucuresti

Activitati derulate pana in prezent

Dezvoltarea, promovarea si implementarea modelelor de schimbare a comportamentului

Dezvoltarea si distributia de materiale promotionale si educationale pentru promovarea unor comportamente sanatoase in randul tinerilor

Formarea coordonatorii locali pentru activitatile de outreach

Dezvoltarea si implementarea activitatilor interactive in randul populatiei tinere cu scopul de a preveni transmitarea ITS si HIV - evenimente BCC in zone urbane si caravane IEC in zonele rurale in 6 judete si Bucuresti

La nivelul fiecarui judet activitatile au fost derulate de catre doua echipe formate din cate 4 persoane (2 fete si 2 baieti) si coordonate de catre un coordonator local.

La nivelul celor 7 locatii au fost organizate 7 evenimente (petreceri safer sex) si cate 3 zile de sampling de materiale informative in zone mai aglomerate cu o densitate mare de tineri, camine studentesti si camine ale liceelor, cluburi, baruri si discoteci.

Pe parcursul perioadelor de sampling au fost vizitate peste 400 de locatii unde au fost desfasurate peste 100 de concursuri si unde au fost distribuite o parte a materialelor informative si promotionale realizate.

In cadrul acestor activitati au fost distribuite aproximativ 36.000 flyere (30000 flyer model urban si 6000 model rural), 4.090 postere(3000 model general, 1000 postere de anuntare petreceri safer sex si 90 de anuntare a caravanelor) 28 de bannere, precum si materiale promotionale (400 tricouri, 400 sepci, 800 insigne, 42 de rucsaci) fiind expuse in mod direct si indirect mesajelor campaniei un numar de aproximativ 40.000 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

In cadrul caravanelor echipele de sampleri, purtand insemnele campaniei (tricouri, sepci, etc realizate in cadrul poriectului), au interactionat cu tinerii prezenti organizand si mici concursuri de cunostiinte referitoare la HIV/SIDA/ITS si utilizarea prezervativului

In perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2006 au fost organizate cate 5 zile de sampling in fiecare din cele 6 judete implicate in proiect precum si in Municipiul Bucuresti.

Imagini evenimente outreach 2006

Aditional fata de activitatile prevazute in Planul de Monitorizare si Evaluare, a fost organizata o etapa de sampling si in judetul Cluj cu toate ca acest judet nu se afla printre cele 6 judete unde se desfasoara proiectul. In organizarea acestor activitati de sampling au fost implicati mai multi voluntari din Cluj Napoca, de la Facultatea de Medicina Generala, din cadrul Universitatii de medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu. Voluntarii activeaza in cadrul Organizatiei Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj, departamentul 3S (Sanatate sexuala si lupta anti-SIDA).

Acestia au solicitat sprijinul CPSS pentru organizarea a 2 evenimente :

Imagini "Red Ribbon Party 2006" - Cluj

In anul IV de implementare al proiectului (2007) au fost realizate in 2 etape activitati de outreach in fiecare din cele 6 judete si in Municipiul Bucuresti : mai 2007 (3 zile de sampling urmate de de cate o petrecere safer sex) , septembrie 2007 (caravane IEC in cele 6 judete implicate in proiect) si respectiv in luna decembrie 2007 (cate 5 zile de sampling in fiecare judet) dupa cum urmeaza :

Aditional fata de activitatile prevazute in Planul de Monitorizare si Evaluare, a fost organizata o etapa de sampling si in judetul Cluj cu toate ca acest judet nu se afla printre cele 6 judete unde se desfasoara proiectul.

La desfasurarea acestor activitati au fost implicati si 64 de voluntari din Cluj Napoca, de la Facultatea de Medicina Generala, din cadrul Universitatii de medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu. Voluntarii activeaza in cadrul Organizatiei Studentilor Medicinisti(OSM) din Cluj, departamentul 3S (Sanatate sexuala si lupta anti-SIDA).

Campania a constat in impartirea de materiale, organizarea petrecerii Red Ribbon si organizarea funditei umane.

Astfel, in cadrul campaniei au fost impartite materiale (flyere, postere si prezervative) in 20 de camine din cadrul complexelor studentesti Observator si Hasdeu.

La "Red Ribbon Party" au participat peste 500 de studenti, fiecare primind la intrare prezervative, flyere, fundita rosie si un bilet de tombola.

In concluzie, pe parcursul anului IV de implementare al proiectului la nivelul celor 6 judete si al Municipiului Bucuresti au fost organizate 15 evenimente BCC si 6 caravane IEC in zonele rurale din cele 6 judete.

Prin amploarea activitatilor derulate la nivel local obiectivata de numarul de materiale distribuite, numarul de locatii vizitate precum si de numarul total de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani expusi in mod direct si indirect mesajelor campaniei (aproximativ 45.600 de tineri) evenimentele de tip outreach aferente acestui trimestru au atins obiectivele stabilite in cadrul proiectului "Promovarea unor comportamente fara risc HIV/AIDS/ITS, pentru populatia generala, in special pentru tineri 15 - 24 de ani".

Activitati de adocacy

Organizarea de workshopuri la nivel regional

In cadrul acestei activitati, pe parcursul anului 2007 s-au mai desfasurat 4 workshopuri de advocacy dupa cum urmeaza :

Aceste workshop-uri au fost organizate cu scopul de a obtine o vizibilitate crescuta a activitatilor implementate de toate organizatiile din cadrul O1A1 catre beneficiarii directi, mass media si decidentii de la nivel local si regional.

In cadrul acestor intalniri au fost prezentate activitatile derulate de fiecare dintre organizatiile prezente, precum si activitatile derulate de organizatii ai caror reprezentanti nu au putut participa la intalnire. Un alt element deosebit de pozitiv a fost reprezentat de schimbul de experienta intre reprezentantii autoritatilor de sanatate publica si ai altor institutii de la nivelul mai multor judete, ceea ce a permis conturarea unor modele de buna practica si prezentarea unor "lectii invatate" din practica la nivel local. In urma acestor intalniri au rezultat o serie de sugestii si recomandari de colaborare mai buna intre organizatiile implicate.