Candidoza genitala - infectia cu Candida Albicans

Candidozele genitale sunt determinate de diverse specii de candida, de obicei de Candida albicans si rareori de alte specii de Candida.

Candidoza genitala nu reprezinta de obicei o infectie cu transmitere sexuala, ci este privita ca infectie endogena (produsa in interiorul organismului), cu exceptia candidozei "conjugale".

Candida albicans este un fung (ciuperca) oval, 2 - 6 / 3 - 9 mm, cu afinitate pentru mediul umed, hipooxigenat, care colonizeaza in mod normal organismul uman, localizandu-se la nivel intestinal, vaginal, cutanat - tegumentul periorificial si ariile intertriginoase (spatiul dintre degete, inghinal, la plicile de sub sani la femeile cu sanii voluminosi) la indivizi supraponderali si hiperhidrozici.

Trecerea de la starea de prezenta normala la cea patogena se produce sub influenta unor factori care modifica echilibrul gazda / parazit :

Vulvo-vaginita candidozica se prezinta sub forma de : secretie alba, cremoasa cu aspect branzos, aglomerata in "placi" pe peretii vaginului si la nivel vulvar, adesea pe un fond eritematos, rosu-viu, relativ bine delimitat, ce poate asocia edem local sau / si excoriatii (distrugere a stratului superficial al pielii).

Simptomele vulvo-vaginitei candidozice : prurit (mancarime) vulvar, senzatie de disconfort local, durere, arsura; ocazional disurie (dificultati in urinare), frecvent dispareunie (durere la contactul sexual) superficiala.

In sarcina tabloul clinic poate fi modificat de prezenta leucoreei abundente.

Balanopostita candidozica se prezinta sub forma unor papule mici, fine, tranzitorii, ce apar la cateva ore dupa contactul sexual, la nivelul glandului si preputului, asociind eritem (roseata in forma de pete) lucios si depozite cu aspect caracteristic. Simptomatologia de acompaniament este similara celei feminine.

Dezvoltarea balanopostitei candidozice sugereaza de obicei portaj vaginal abundent sau vulvo-vaginita franca a partenerei, fiind vorba despre ceea ce numim candidoza "conjugala".

Diagnosticul vulvo-vaginitei candidozice se pune pe baza aspectului clinic caracteristic si a examenului de laborator :

Tratamentul vulvo-vaginitei candidozice este indicat subiectilor simptomatici cu examen microscopic si / sau culturi pozitive.

Tratamentul sistemic se recomanda in urmatoarele situatii :

Sarcina reprezinta o situatie in care sunt contraindicate anumite medicamente folosite in mod curent pentru tratarea vulvo-vaginitei candidozice.

Tratamentul partenerilor sexuali este indicat doar in cazul femeilor cu infectii recidivante.

In anumite situatii, vulvo-vaginita candidozica necesita supraveghere :

In cazul recurentelor, se vor cauta :

Nota finala :

(sursa: Dr. Rozalia Olsavszky; "Infectii cu transmiitere sexuala - Manualul cursantului", 2004)