Intrebare : Imi puteti explica va rog despre perioada fertila si cea nefertila la femei ?
Va multumesc pentru raspuns !

Raspuns : Primele cicluri menstruale apar odata cu pubertatea si continua pana la menopauza, cand se sfarsesc. Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care apar la un interval de timp regulat si se caracterizeaza prin ovulatie si menstruatie. Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si se termina in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara a o include si pe aceasta. Cel mai obisnit interval este cel de 28 de zile (cat cel al ciclului lunar - luna, satelitul natural al pamantului) dar se poate ca acest interval sa fie si mai scurt - de 22 - 27 de zile - sau mai lung - de 30 - 35 de zile, fara a fi ceva anormal. Durata poate fi influentata de starea generala de sanatate, de starea de oboseala, de dieta, de schimbarea de clima si, cel mai adesea, de stress. Dar foarte important este ca durata ciclului menstrual sa fie intotdeauna aceeasi.

Organismul femeii se pregateste in fiecare ciclu menstrual pentru o posibila sarcina. Aceasta inseamna ca incep, in acelasi timp, procesul de formare si eliberare a unui ovul si procesul de ingrosare a endometrului (mucoasa uterina, locul unde ovulul se va "cuibari" in cazul in care va fi fertilizat de spermatozoid). De fapt, fenomenul principal in jurul caruia se desfasoara toate aceste schimbari este chiar ovulatia.

Fiziologic, ciclul menstrual se afla sub comanda unor hormoni si reprezinta o succesiune de modificari ale aparatului genital, modificari menite sa usureze aparitia si instalarea unei sarcini. Ciclul menstrual se poate imparti in doua perioade : perioada pre-ovulatorie si perioada post-ovulatorie. Perioada pre-ovulatorie, cea de debut a ciclului, incepe in prima zi de menstruatie (sangerare) si tine pana in ziua ovulatiei. Perioada post-ovulatorie incepe odata cu ovulatia si se termina la inceperea unei alte menstruatii.

Perioada de timp din jurul ovulatiei se numeste "perioada fertila" fiindca in aceasta parioada probabilitatea aparitiei unei sarcini este foarte mare.

Exista doua modalitati de calcul aproximativ al perioadei fertile - daca ciclul menstrual are o durata stabila sau daca durata ciclurilor este variabila de la luna la luna. O sarcina poate apare in urma fecundarii ovulului, numai in zilele din jurul ovulatiei : 3 - 4 zile inainte si 1 - 2 zile dupa aceasta. La un ciclu menstrual stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil ce apare la 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel stabil de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, s.a.m.d., constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.

In cazul ciclurilor neregulate se foloseste alta metoda de calcul. Se identifica ciclul menstrual cel mai scurt si cel mai lung, din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul menstrual cu numarul cel mai mic de zile si din el se scade numarul 18, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul menstrual cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-un ciclu menstrual.

De exemplu ai ciclul cel mai scurt de 28 de zile iar ciclul cel mai lung de 32 de zile. In acest caz 28 - 18 = 10 si 32 - 11 = 21. Perioada fertila este intre ziua a 10-a si ziua a 21-a a ciclului menstrual.

S-a constatat ca se poate ca ovulul sa fie "viu" si sa poata fi fecundat pana in ziua a 8-a de la ovulatie dar sunt cazuri foarte rare. Sansele ca ovulul sa fie viu scad foarte, foarte mult dupa ziua a 2-a.

De asemenea are importanta si viabilitatea spermatozoizilor. Sperma poate rezista, in interiorul vaginului, timp de 3 - 4 zile. In tot acest timp, in cazul intalnirii cu un ovul, poate avea loc fecundarea. Tinand cont de durata de viata a ovulului si a spermatozoizilor se poate spune ca un contact sexual ce a avut loc inainte de ovulatie are sanse mai mari sa provoace o sarcina decat unul care are loc dupa ovulatie.

Daca perioada din jurul ovulatiei este "perioada fetila" s-a tras concluzia ca restul perioadei ciclului menstrual este "nefertila". Dar acest lucru nu este adevarat 100 % fiindca exista posibilitatea unei ovulatii si in afara perioadei normale de ovulatie.

Daca in perioada fertila exista cea mai mare probabilitate de aparitie a unei sarcini, in restul perioadei ciclului menstrual probabilitatea de aparitie a unei sarcini este foarte scazuta. Dar, pentru a putea preintampina orice problema care ar putea sa apara din cauza unei ovulatii "iesita din tipar", pentru siguranta protectiei, se considera ca probabilitatea de aparitie a unei sarcini este zero numai in cazul in care unul dintre parteneri este infertil (steril).