Intrebare : Daca faci sex neprotejat in primele 10 zile dupa menstruatie exista posibilitatea sa ramai insarcinata ? In ce perioade nu apare acest risc ?

Intrebare : Am facut sex neprotejat in primele 5 zile de dupa ciclul menstrual. Este posibil sa raman insarcinata ?

Raspuns : Numai PROBABILITATEA de a ramane insarcinata este mai mare sau mai mica in decursul unui ciclu menstrual. RISCUL de a ramane insarcinata exista in fiecare zi a ciclului menstrual. Este bine sa faci diferenta intre aceste doua notiuni fiindca, cred eu, iti poate da o mai buna intelegere a problemelor vietii sexuale. Si cu cat vei intelege mai bine aceste probleme, cu atat mai usor iti va fi sa iei cele mai bune decizii pentru a le evita.

Teoria spune ca, in functie de momentul ciclului menstrual, probabilitatea aparitiei unei sacini este mai mare sau mai mica. Mai mare catre mijlocul ciclului menstrual, in perioada fertila, si mai mica inainte, in timpul si dupa menstruatie. Este cat se poate de simplu, daca folosesti aceasta teorie cand vrei sa ramai insarcinata. Dar daca vrei sa te feresti de o sarcina atunci trebuie sa mai tii seama si de practica (si se spune ca practica te omoara) ...

In practica lucrurile nu mai sunt deloc atat de simple. In practica, femeile au, mai ales cand sunt tinere, un ciclu neregulat. Sunt si alte cauze, in afara instabilitatii cauzata organismul tanar, care pot duce la neregularitatea unui ciclu menstrual - stress, probleme in alimentatie, schimbari drastice de greutate, unele tipuri de medicatie, dezechilibru hormonal, oboseala. Asta inseamna ca nu poti fi sigura ca ovulatia apare chiar in ziua in care "ai facut socoteala". Uneori (rar dar se poate) ovulatia are loc foarte aproape de perioada de menstruatie sau chiar in perioada de menstruatie. Trebuie sa tinem seama si de faptul ca spermatozoizii traiesc, in interiorul organelor de reproducere ale femeii, aproximativ 5 zile. Recapitulare: ovulatia poate sa apara si in perioada in care nu te astepti, spermatozoizii pot rezista 5 zile in astepterea ovocitului pe care sa-l fecundeze ... Concluzie : poti sa ai o surpriza foarte neplacuta - sarcina nedorita.

Asa cum iti spuneam, in zilele din jurul menstruatiei si in timpul menstruatiei probabilitatea unei sarcini este scazuta dar in nici un caz nu se poate vorbi de siguranta deplina, de probabilitate zero. Numai in cazul in care unul dintre parteneri sufera de infertilitate nu se poate pune problema unei sarcini.

Dar mai este o problema, nu vorbesti despre ea ci o aduc eu in discutie - infectiile sexuale. Sarcina nedorita nu este singura problema cu care te poti "intalni" in viata sexuala, mai sunt si infectiile cu transmitere sexuala. Si un herpes, un sifilis sau o gonoree nu se "impresioneaza" de momentul actului sexual - perioada fertila, perioada de menstrualtie sau oricare alta zi a ciclului menstrual. Daca au ocazia, infecteaza imediat. Si de unde sa aiba ocazia ? De la tine, cea care le dai voie atat de usor ! De ce fara prezervativ ? De ce sex neprotejat ? Folositi prezervativul, intotdeauna, oriunde, cu oricine. Va scapa de multe probleme !

Si aveti grija sa folositi corect prezervativul.