Intrebare : Am avut contact sexual cu prietenul meu si s-a rupt prezervativul el spunandu-mi ca a ejeculat mai mult ca sigur inauntru. Mi-e frica de o posibila sarcina ce sa fac eu fiind minora. Am auzit ceva despre o pilula de a doau zi dar nu stiu nimic unde se gaseste cam cat costa si daca ajuta cu ceva. M-am si spalat cu un irigator si apa destul de calda dupa ce s-a intamplat insa nu cred ca ajuta la ceva.

Raspuns : Contraceptia de urgenta este o metoda care previne instalarea unei sarcini in cazul unor accidente precum ruperea prezervativului, coit intrerupt ratat, iesirea steriletului in timpul actului sexual, viol sau orice alt accident care ar putea avea ca urmare o sarcina nedorita. Contraceptia de urgenta actioneaza prin inhibarea ovulatiei, inhibarea implantarii ovulului in endometru, cresterea vascozitatii mucusului cervical (ceea ce impiedica trecerea spermatozoizilor catre uter) - in functie de momentul ciclului menstrual in care este folosita.

Contraceptia de urgenta poate fi facuta prin folosirea pastilelor anticonceptionale hormonale sau a dispozitivului intrauterin (sterilet).
Pastilele anticonceptionale de urgenta sunt fie preparate de estrogeni si progestageni (COC), fie preparate numai pe baza de progestageni (PNP), ambele tipuri avand eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii.
Dispozitivul intrauterin (steriletul) este un mic obiect in forma de "T", din plastic si/sau metal, intre 2,5 - 3,5 cm care se introduce in cavitatea uterina. Are fire care ies in afara corpului (prin vagin) pentru a putea fi controlat. Exista mai multe tipuri de dispozitive intrauterine (sterilete) : cu eliberare de hormoni, cu eliberare de cupru, inerte. Tipul folosit in contraceptia de urgenta este cel din cupru.

Pentru a fi eficace, pastilele anticonceptionale trebuie administrate in primele 5 zile (120 de ore) dupa contactul sexual neprotejat sau in cazul unui accident precum ruperea prezervativului, coit intrerupt ratat, etc.
Pentru a fi eficace, dispozitivul intrauterin se introduce in vagin in primele 8 zile (192 de ore) dupa un contact sexual neprotejat sau in cazul unui accident precum ruperea prezervativului, coit intrerupt ratat, etc.
Bineinteles ca eficienta acestor doua metode este cu atat mai mare cu cat metoda este mai devreme folosita. Perioada ideala de a fi folosite este imediat sau in primele 12 ore de la contactul sexual. In aceasta perioada eficienta metodelor este maxima. Cu cat se intarzie mai mult, cu atat eficienta scade. Depasirea celor doua termene in care fiecare trebuie folosita, inseamna eficienta zero.

In cazul pastilelor hormonale, cele mai obisnuite efecte secundare sunt greturi, ameteli sau sangerare intermenstruala (la 2 - 3 - 4 zile dupa administrare), care inceteaza spontan. Daca sangerarea este profuza sau se prelungeste, este recomandata vizita la medic pentru un examen ginecologic. Dupa o perioada de timp care depinde de posibilitatile de adaptare ale organismului, se revine la caracteristicile sangerarilor menstruale in ceea ce priveste intervalele si cantitatea. Cateodata, pot aparea cefalee si/sau senzatie de tensiune in sani.
Este recomandat ca daca menstruatia nu a aparut dupa 3 saptamani de la folosirea contraceptiei de urgenta, sa fie facut un test de sarcina si sa se discute cu medicul specialist ginecolog.

Oricare dintre aceste doua metode ar fi folosita, mai intai trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru examenele necesare sau interventiile necesare. Asta inseamna ca trebuie sa te gandesti din timp la posibilitatea unui accident si sa stii ce este de facut pentru a evita o sarcina nedorita. Metoda introducerii unui dispozitiv intrauterin (sterilet) ca metoda contraceptiva de urgenta nu este foarte raspandita la noi. Cel mai des folosita este contraceptia de urgenta prin pastile hormonale. De aceeea este bine ca atunci cand incepi viata sexuala sa ai deja informatiile necesare folosirii acestei metode.

Contraceptie de urgenta este o metoda care trebuie folosita, asa cum ii spune si numele, numai in cazuri de URGENTA. Nu trebuie folosita ca metoda anticonceptionala curenta. Pentru contraceptie curenta exista alte metode.

Contraceptia de urgenta NU actioneaza impotriva unei sarcini deja instalate, NU actioneaza prin intreruperea evolutiei unei sarcini preexistente.

In aceste cazuri de accident prin ruperea prezervativului nu se recomanda spalarea intravaginala fiindca jetul de apa cat si degetul pot impinge spre interior sperma, in loc sa o scoata si de aici cresterea probabilitatii aparitiei unei sarcini pe care ai fi vrut sa o eviti prin spalare.