Intrebare : Care sunt primele simpotome ale unei sarcini ? Apar la toate fetele / femeile ?

Raspuns : Primele simptome ale sarcinii apar dupa aproximaiv doua saptamani de la conceptie. Semnele difera de la femeie la femeie si, la aceeasi femeie, de la sarcina la sarcina. Primul si cel care pune pe ganduri cel mai tare este intarzierea / lipsa sangerarii menstruale. Alte semne care sunt luate in considerare sunt cresterea in volum si intarirea sanilor, aparitia starilor de greata (asociata sau nu cu varsaturi), oboseala, ameteli, mictiuni frecvente, schimbari de stare emotionala.

Dar predictia existentei unei sarcini pe baza acestor semne apartine trecutului, acele vremuri in care femeia nu avea la indemana atat de multa informatie si tehnica.

Bineinteles ca aceste simptome nu sunt, toate, obligatorii si bineinteles ca unele simptome pot exista si fara ca femeia sa fie insarcinata. De exemplu, cresterea in volum a sanilor sau intarirea lor poate fi cauzata de schimbarile din balanta hormonala, schimbari permanente de-a lungul ciclului menstrual si chiar si intarzierea sau lipsa sangerarii menstruale poate avea alta cauza decat o sarcina in dezvoltare.

De aceea cel mai sigur raspuns la intrebarea "Exista sau nu o sarcina?" il da testul de sarcina.

Testele biochimice se bazeaza pe detectarea, in urina sau sange, a prezentei unei proteine (HCG - human chorionic gonadotrophin) produsa de placenta sau precursorii sai. HCG poate fi detectata in serul matern din momentul implantarii. Concentratiile cresc in primele 8 - 10 saptamani de sarcina. HCG se poate detecta incepand cu (aproximativ) ziua a saptea (dupa implntarea oului) de la fecundare. Pentru a evita reactiile fals negative, cel mai sigur raspuns este cel al unui test facut dupa cel putin doua saptamani de la contactul sexual posibil fertilizant.

Testul trebuie sa fie facut dupa cel putin doua saptamani de la contactul sexual fiindca in tot acest timp, daca exista o sarcina in dezvoltare, nivelul proteinei HCG creste suficient de mult pentru a putea fi detectat de test. Altfel, daca nivelul este scazut, testul nu detecteaza prezenta si asta inseamna un test fals negativ - sarcina exista dar testul este negativ.

Testul de sarcina poate fi cumparat de la farmacie si facut acasa. Daca este corect folosit are o eficacitate deosebita de buna : 98 % rezultate exacte. Dar poate fi facut si intr-un cabinet de ginecologie cu asistenta de specialitate - in acest fel se elimina riscul unei folosiri incorecte.

Alte informatii gasesti in raspunsul la intrebarea "Cum aflu daca sunt insarcinata ? Cu un test de sarcina ?".