Intrebare : Am fost la o consultatie ginecologica si mi s-a spus ca am cervicita. Va rog sa-mi spuneti din ce cauza apare aceasta cervicita si daca e ceva grav.
Va multumesc.

Raspuns: Cervicita este inflamatia colului uterin.

Colul uterin este zona dintre uter si vagin - partea inferioara a uterului care patrunde in portiunea superioara a vaginului. Colul uterin se mai numeste si "cervix", termen care in limba latina inseamna "gat".
Colul uterin reprezinta o "bariera" la intrarea in uter. El poate fi agresat de diferiti factori potential patogeni, care intra in vagin. Reactia la acesti factori este reprezentata de inflamatia colului uterin, numita cervicita.

Denumirea de cervicita se refera doar la starea colului uterin - inflamat - fara a specifica si cauza acestei inflamatii.
Cauzele cervicitei sunt diverse. De cele mai multe ori inflamatia colului uterin - cervicita - este provocata de agentii patogeni ai infectiilor transmise pe cale sexuala : Neisseria Gonorrheae (gonoreea), Chlamydia Trachomatis (chlamidiaza), Tricomonas Vaginalis (tricomoniaza), Herpes Simplex (herpesul genital), virusul Papilloma uman - HPV (condilomatoza) si, in cazuri mai rare, Candida Albicans (micoza). In unele cazuri cervicita este provocata de factori fara legatura cu infectiile sexuale : substante chimice introduse in vagin, traume ale colului uterin, dispozitivul intrauterin (steriletul), chiuretajul, tampoanele intravaginale utilizate necorespunzator (un tampon uitat, neschimbat la timp), alergia la spermicid sau latex sau datorita unei situatii favorizante precum "rana pe col".

Despre cauza cervicitei poate sa iti vorbeasca numai medicul specialist care are rezultatele consultatiei (examinarea pelvina) si ale testelor de laborator (de cele mai multe ori testul Babes-Papanicolau).

Gravitatea situatiei este data de gravitatea cauzei care a dus la aparitia inflamatiei - infectia cu Herpes Simplex este mai grava decat alergia la spermicide. Dar, indiferent de cauza, cervicita reprezinta o stare patologica si orice stare patologica cere atentie si vizita la medicul specialist.