Intrebare : Dupa primul contact sexual ... organismul va "cere" in continuare actul sexual ... daca prima experienta a fost una placuta. Voi vrea in continuare ?? As putea ajunge "disperata" dupa sex ?

Raspuns: Orice activitate care creeaza o anume placere poate creea si dependenta. Nu conteaza daca este sexul, mancarea, bautura, jocurile pe computer, religia, navigarea pe internet, jocurile de noroc, condusul masinii, sportul, consumul de droguri, fumatul, munca la birou (serviciul), etc., etc., oricare dintre acestea pot sa creeze dependenta intr-o masura mai mare sau mai mica, in anumite conditii. Foarte multi oameni ajung "disperati" si disperati (fara ghilimele) din aceste cauze - cele mai vechi activitati care "inrobesc" sunt bautul si jocurile de noroc, cele mai cunoscute sunt consumul de droguri si fumatul, cea mai noua cauza este computerul. Unele sunt considerate grave, altele nevinovate. Parerea mea este ca oricare activitate ce nu poate fi controlata de ratiune reprezinta o problema grava.
Oamenii de stiinta sunt inca in cautarea explicatiilor care sa ne faca sa intelegem ce resorturi interioare ne fac sa devenim dependenti de o activitate sau alta. Pana acum nu s-a reusit o explicatie clara si completa.

Dar ceea ce este foarte clar si complet este faptul ca oricare dintre noi trebuie sa aiba constiinta actelor sale. Nu suntem frunze care sa fie spulberate si duse acolo unde vrea vantul. Suntem OAMENI, avem o constiinta de sine, avem o scara a valorilor la care ne raportam, traim intr-o societate ale carei reguli le urmam, avem coduri personale si generale de conduita si, in final, avem notiuni de ce este bine si ce este rau. Transformarea unei activitati intr-o "disperare" si ignorarea oricaror altor aspecte, lipsa constiintei sunt semne ale unei degradari.
Autocontrolul este o trasatura individuala care depinde de educatia primita, de cultura pe care o are fiecare dintre noi, depinde de anturajul nostru, de credinta. Si de aceea nu pot sa stiu daca esti printre cei puternici si fericiti care vor putea sa isi controleze atitudinea si actiunile sau printre cei slabi si nefericiti, "scalvii".

Este bine sa incerci sa intelegi problemele vietii sexuale (si) din perspectiva ideii ca suntem unici, ca nu suntem "toti o apa si-un pamant". Nu exista "femeie" sau "barbat" la modul general. Si de aceea, chiar daca unele comportamnte pot parea asemanatoare, exista multe diferente care ne individualizeaza. Nu se va putea spune vreodata ce va face "femeia" sau "barbatul" in situatia X. Daca vrei sa stii ce va face o anumita persoana intr-o anumita situatie trebuie sa incepi prin a intelege persoana. Iar dupa ce ce vei intelege persoana, (este bine) sa nu generalizezi.