Intrebare : Nu demult am avut si eu prima experientza sexuala si ne-am protejat nu ma ingrijorez in privinta asta. Intrebarea mea este daca menstruatia este afectata cu ceva daca se deregleaza ... mentionez ca nu am avut ciclu regulat, tot la 3 saptamani cam asa.
Multumesc.

Raspuns: Sper ca prima ta experienta sexuala a fost placuta. Iti doresc o viata sexuala linistita si plina de placere. Ma bucur sa stiu ca esti atenta si te protejezi.

Hai sa incepem, pe scurt, cu putina teorie despre ciclul menstrual, vrei ?

Ciclul menstrual reprezinta totalitatea schimbarilor ce apar in organismul unei femei in scopul instalarii unei sarcini. Toate aceste transformari sunt comandate de nivelurile de hormoni din organism. Hormonii sunt cei care coordoneaza ceea ce se intampla, din prima si pana in ultima zi a unui ciclu menstrual. Exista un stimul cerebral care "da startul" si apoi un intreg "mecanism" se pune in miscare, prin comenzi, raspunsuri si comenzi-raspuns (feedback), care controleaza si ajusteaza in permanenta secretia diferitelor glande ale sistemului hormonal. Functionarea fiecarei glande depinde de semnalele primite si determina, prin semnalele transmise, functionarea altora. Pe tot traseul hipotalamus - hipofiza - ovare - trompe - col uterin - vagin exista o activitate hormonala prin care se regleaza in permanenta "debitul" unuia sau altuia dintre hormonii implicati.

Acest "mecanism" pregateste corpul pentru aparitia unei sarcini. Din aceasta pregatire fac parte dezvoltarea unui ovul in ovar, eliberarea ovulului de catre ovar (ovulatia) si pregatirea mucoasei uterului, locul unde va fi "gazduit" ovulul in cazul in care va fi fecundat. Daca ovulul va fi fecundat se va "cuibari" (implanta) in mucoasa uterina si va creste ajungand o noua fiinta, daca ovulul nu va fi fecundat va fi eliminat si va fi eliminata si mucoasa uterina care ar fi trebuit sa il "gazduiasaca" (eliminarea mucoasei uterine este sangerarea menstruala). Si intreg ciclul se reia.

Dupa cum vezi, inceperea vietii sexuale nu are nici un fel de influenta fizica asupra desfasurarii ciclului menstrual. Dar asupra sistemului hormonal pot avea influente alte cauze, una dintre cele mai importante fiind activitatea mentala, psihicul - iti spuneam ca exista un "start" dat de catre un stimul cerebral. In acelasi timp, schimbarile ce vor apare dupa primul contact sexual tin, in primul rand, de ceea ce se va petrece in sfera emotionalului. De aceea exista o posibilitate ca din cauza influentei psihicului (frica de o sarcina nedorita de exemplu) sa apara usoare dereglari ale momentului aparitiei sangerarii menstruale. Dar nu este obligatoriu (depinde de profilul psihologic al femeii) si nu este pentru mult timp.

Dereglarea ciclicitatii sangerarii menstruale poate avea diferite cauze, cu sau fara legatura cu viata sexuala. Prima si cea la care se gandeste orice femeie este sarcina. Dar sunt si alte cauze decat existenta unei sarcini : stress, probleme in alimentatie (anorexie, bulimie sau numai alimentatie saraca), schimbari drastice de greutate (cura de slabire), unele tipuri de medicatii, dezechilibru hormonal, oboseala cronica, schimbari care afecteaza obisnuinta cotidiana (deces in familie, schimbare de domiciliu), existenta unor chisturi ovariene.
O alta cauza a neregularitatii ciclului menstrual este reprezentata de transformarile ce au loc in perioada pubertatii. Ciclul menstrual se regularizeaza dupa 4 - 6 ani de la prima sangerare menstruala (menarha). Pana atunci se pot intampla mai multe "incidente" precum intarzierea sangerarii menstruale. Daca si dupa aceasta perioada ciclul menstrual este neregulat, sau daca sangerarea menstruala regulata devine neregulata, o idee foarte buna este sa se apeleze la un medic specialist endocrinolog pentru un examen de specialitate.