Intrebare : Am si eu o problema : este cumva pacat sa te masturbezi ? Va rog ajutati-ma !
Va multumesc.

Raspuns: Daca masturbarea este sau nu un pacat, nu pot sa iti raspund din punctul de vedere al unui slujitor al bisericii - nu sunt asa ceva. Raspunsul meu este din punctul de vedere al unui om care are o viata cat se poate de laica.

Cred ca nu se pune problema daca masturbarea este un pacat ci ce se intampla cu omul. Putem sa bem alcool fara ca acest lucru sa reprezinte un pacat dar putem sa cadem in "pacatul betiei", ceea ce este cu totul altceva. Putem sa admiram barbatii si femeile fara ca acest lucru sa fie un pacat dar putem sa cadem in "pacatul desfraului". Putem sa jucam cu prietenii canasta sau bridge fara ca acest lucru sa fie un pacat dar putem sa cadem in "pacatul jocurilor de noroc" si asa mai departe. Dupa cum vezi, pana la un anumit punct, nu conteaza atat ceea ce faci cat conteaza ceea ce devii. Nu este de condamnat (tot pana la un anumit punct) ceea ce faci ci decaderea spiritului, prin ceea ce faci.

Trebuie ca in tot ceea ce faci sa dai dovada de intelegere a posibilelor urmari, sa controlezi ceea ce faci si mai ales sa dai dovada de moderatie. Excesul care duce la o dependenta este o decadere a spiritului. Dependenta este ca o moarte a sufletului, iar moartea sufletului este un pacat. Se spune ca trupul este "templul sufletului". Trebuie sa ai grija de curetenia (atat la propriu cat si la figurat) acestui "templu" pentru ca si sufletul sa fie curat.

Masturbarea este o atitudine cat se poate de normala. Masturbarea este o descarcare a energiei sexuale acumulata, in lipsa unui partener. Pe langa acest lucru, masturbarea poate sa ajute la o cunoastere a modului personal in care organismul "raspunde" la excitatie. Mai mult decat atat trebuie sa reprezinte un semn de intrebare asupra normalitatii acestui comportament. Anormalitatea poate oricand sa apara daca nu intelegi de ce te masturbezi, daca nu stii cum sa controlezi emotiile masturbarii si cum sa faci nu "cazi" in patima excesului. Masturbarea nu trebuie sa afecteze relatiile tale normale cu societatea, nu trebuie sa te "excluda" de la a cauta si gasi un partener de viata cu care sa ai o viata sexuala.
A "tine in frau" masturbarea inseamna autocontrol. Autocontrolul fiecaruia dintre noi se bazeaza pe mai multe trasaturi, una dintre cele mai importante fiind credinta. Pierderea credintei este un pacat.

Daca vrei o parere a unui slujitor al bisericii te rog sa iei legatura cu unul. Dar, asa cum te rog sa treci prin filtrul gandirii proprii ceea ce ti-am spus eu, te rog sa treci prin filtrul gandirii proprii si celelalte pareri - in viata este cat se poate de important sa gandesti, sa nu "inghiti pe nemestecate" ceea ce ti se "pune pe masa" ... s-ar putea sa iti "ramana in gat".