Intrebare : Care sunt primele simptome ale infestarii cu virusul HIV ?

Raspuns : Mai intai de toate vom face o mica introducere referitoare la exprimare : termenul corect este infeCtare si nu infeStare. Apoi HIV inseamna (in traducere) virusul imunodeficientei umane deci exprimarea corecta este fie HIV, fie virusul imunodeficientei umane dar nu "virusul HIV". Pentru a intelege si celelalte probleme legate de terminologia HIV / SIDA te rog sa citesti "Ghid termeni HIV/SIDA"

Si acum, fiindca am pus lucrurile la punct, sa discutam despre infectarea cu virusul imunodeficientei umane. Ideea principala este ca infectia cu HIV nu are simptome specifice. Virusul imunodeficientei umane HIV ataca si distruge sistemul imunitar deschizand astfel calea infectiilor oportuniste. Infectiile oportuniste sunt acele infectii pe care un organism sanatos le poate controla dar nu si unul cu sistemul imunitar afectat. Acestea infectii oportuniste sunt cele care, in final, vor duce la decesul persoanei infectate. Simptomele infectiei HIV sunt simptomele unui organism cu sistemul imunitar slabit, sunt simptomele intalnite in aceste infectii oportuniste.

In primul stadiu, cel denumit stadiu primar, simptomele infectiei cu HIV pot lipsi, adica infectia este asimptomatica. Daca apar, simptomele sunt cele ce pot fi intalnite si in alte infectii : febra, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, greturi, lipsa poftei de mancare, umflarea ganglionilor. Uneori poate apare si o afectiune dermatologica, o eruptie pe piele. Testele de laborator pot pune in evidenta o scadere a leucocitelor si limfocitelor (doua tipuri de globule albe din sange care au un rol important in protejarea organismului impotriva microbilor).

Pentru mai multe informatii despre celelalte stadii ale infectiei te rog sa citesti raspunsul la intrebarea "Cum se manifesta sida? si dupa cat timp ?".

Nu uita, durerile de cap, musculare, articulare, etc. nu inseamna, automat, infectie HIV. Infectia HIV este pusa in evidenta numai prin testul HIV.