Intrebare : Daca faci sex neprotejat si lichidul vaginal are miros si in unele zile apar anumite scurgeri, sunt semne ale unor BTS-uri ?

Intrebare : Am o scurgere alb-galbuie si urat mirositoare. Ar trebui sa ma duc la un ginecolog, poate fi vreo boala ?

Intrebare : Pentru a-mi face prietena sa se excite mai repede, i-am bagat degetul in vagin. E normal ca degetul sa primeasca miros ? Sau ar trebui sa mearga la ginecolog sa-i faca un control ?

Raspuns : Sigur este ca prin sex neprotejat se pot transmite agenti patogeni (virusuri, bacterii) care sa dea nastere unor infectii.

Secretiile vaginale sunt modul natural prin care vaginul isi mentine curatenia. O secretie normala, sanatoasa, trebuie sa fie laptoasa, alb-tulbure sau transparenta, iar daca se usuca pe lenjerie poate capata o nuanta galbena. In acelasi timp secretiile vaginale sanatoase au un usor miros, special emanat pentru a atrage din punct de vedere sexual, pentru a excita. In orice caz, nu au miros neplacut. Orice fel de secretie care nu este sub forma si in cantitatea obisnuita, orice secretie care iese din "tipar", este un semn ca trebuie mers la medic pentru un examen medical.

Aparitia unei stari patologice se traduce prin schimbarea caracteristicilor secretiilor vaginale : se schimba cantitatea (devin mai abundente decat de obicei), in functie de agentul patogen isi schimba culoarea (devin albe, gri, verzui), isi schimba consistenta (devin foarte apoase, spumoase sau branzoase), isi schimba mirosul (devine neplacut, cu iz de peste). In acelasi timp apar si alte simptome cum sunt mancarimile si usturimile, vulva se inroseste si poate fi dureroasa la atingere.

Dar nu exista o singura cauza. Infectiile vaginale au cauze diferite si uneori pot aparea si fara legatura cu activitatea sexuala. De aceea, pentru a afla care este cauza unor secretii vaginale anormale trebuie sa apelezi la medic fiindca numai in urma unui examen clinic si unor teste de laborator vei sti cu siguranta care este cauza aparitiei schimbarilor in secretiile vaginale si care este modul de a rezolva posibila problema. In functie de rezultat, se va sti si daca partenerul trebuie sa urmeze, si el, un tratament.