Metodele anticonceptionale (contraceptive) - informatii generale

Sunt multe femei care (isi) doresc sa devina mame. Sunt multe cupluri in care amandoi asteapta aparitia "puiului", nasterea unui copil este prezentata ca fiind o bucurie.
Dar ... nu este intotdauna asa.
Sunt si femei pe care ideea unei sarcini le ingrozeste, sunt cupluri in care "nu este timpul" sau sunt cazuri in care nasterea unui copil nu este intotdeuna o mare bucurie.
De ce sunt si aceste cazuri nefericite ? Fiindca partenerii fie sunt prea tineri pentru a-si asuma responsabilitatea cresterii unui copil, fie nu sunt in perioada in care, desi nu au copii, sa isi permita sa aiba un copil, fie au deja unul sau doi copii iar unul in plus ar putea reprezenta o problema. Iar aceste "accidente", aceste situatii "neplanificate" se termina de multe ori cat se poate de tragic : intreruperi de sarcina sau abandonarea copilului. Si asta cu toate ca exista posibilitatea de a le evita ! Cum ? Prin folosirea unei metode anticonceptionale (contraceptive). "Anticonceptionale" (sau "contraceptive") sunt toate metodele si mijloacele care ajuta la evitarea aparitiei unei sarcini.

Si pentru ca pot apare discutii pe acesta tema, cu argumente pro si contra, este bine sa stabilim de la inceput : mijloacele si metodele anticonceptionale (contraceptive) NU sunt metode abortive. Mijloacele si metodele anticonceptionale (contraceptive) previn aparitia unei sarcini, nu intrerup o sarcina aflata in dezvoltare.

Inainte de a o preveni, este bine sa intelegi cum apare o sarcina.

Ciclic, organismul femeii este pregatit pentru a sustine o sarcina. Sistemul hormonal al organismului, prin intreaga lui activitate pregateste organismul pentru a sustine o sarcina. Nivelurile de hormoni din organism au "comanda" acestui proces care se repeta la un anumit interval - cel mai obisnuit este intervalul cuprins intre 27 si 32 de zile dar exista cicluri si de 24 dar si de 35 de zile. Intervalul ideal este cel lunar, de 28 de zile.

Principalele evenimente ale unui ciclu menstrual sunt ovulatia si sangerarea menstruala. Perioada din jurul momentului ovulatiei se numeste "perioada fertila". Perioada fertila este perioada in care probabilitatea aparitiei unei sarcini este foarte mare, cea mai mare din tot ciclul menstrual. Perioada fertila este considerata a fi de 3 zile : o zi inainte de ziua ovulatiei, ziua ovulatiei si o zi dupa ziua ovulatiei. Totusi, tinand cont de faptul ca spermatozoizii pot trai in tractul genital feminin (col uterin - uter - trompe uterine) aproximativ 5 zile si ca durata de viata a unui ovul este de aproximativ 2 zile, se poate considera ca durata perioadei fertile este de aproximativ 6 zile : 3 zile inainte de momentul ovulatiei, ziua ovulatiei si 2 zile dupa momentul ovulatiei.

Procesul incepe cu un stimul dat de hipotalamus (o zona din creier) catre hipofiza (o mica glanda situata in creier) iar hipofiza "comunica" ovarelor. In ovarele femeii se dezvolta un ovul (celula reproducatoare feminina). Ovulul, dupa maturizare, este eliberat de ovar - acesta este fenomenul de ovulatie. Dupa ovulatie, ovulul ajunge in trompa uterina, deplasandu-se catre uter. In trompa uterina ovulul poate fi fecundat de spermatozoid (celula reproducatoare masculina) - acesta este fenomenul de fecundare. In tot acest timp, tot hormonii produc modificari in mucoasa uterina pe care o fac capabila sa primeasca si sa hraneasca ovulul fecundat, pana la formarea placentei. Dupa fecundare ovulul continua "drumul" prin trompa uterina pana in uter unde se "cuibareste" in mucoasa uterina (endometrul) - acesta este fenomenul de nidare (implantare). Fecundarea si implantarea au ca urmare, tot sub comanda hormonala, o serie de modificari in organism, cea mai cunoscuta fiind intreruperea ciclurilor menstruale deci disparitia menstruatiei. Lipsa sangerarii menstruale este primul semn care poate "anunta" o sarcina. Dupa implantare, ovulul fecundat va creste si, dupa aproximativ 36 de saptamani, se va naste copilul. Daca ovulul ramane nefecundat, moare si este eliminat odata cu mucoasa uterina care nu mai este folositoare. Mucoasa uterina (endometrul), se desprinde si este eliminata sub forma unei sangerari - acesta este fenomenul menstruatiei. Si ciclul se reia - ovulatie, menstruatie, ovulatie, menstruatie, etc.

Exista mai multe mijloace si metode anticonceptionale (contraceptive). Ele intervin in desfasurarea ciclului menstrual, asupra unora dintre aceste fenomene importante - ovulatia, fecundarea, implantarea. Unele metode anticonceptionale (contraceptive) opresc ovulatia (cele hormonale), altele impiedica intalnirea dintre ovul si spermatozoid (cele de bariera) sau opresc implantarea (steriletul).
Unele dintre metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt mai eficiente, altele mai putin eficiente iar unele nu sunt eficiente deloc. Unele dintre metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt usor de procurat, la indemana oricui, altele necesita ca decizia asupra folosirii lor sa fie luata impreuna cu medicul specialist.
Ceea ce este foarte important si ceea ce trebuie sa intelegi foarte bine este ca nu toate metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt recomandate, oricand, oricui. Metodele anticonceptionale (contraceptive), in functie de situatie, pot fi caracterizate ca fiind recomandate, pot cere precautii in folosire sau pur si simplu nu trebuie folosite.

Alegerea unei metode anticonceptionale (contraceptive)

Alegerea metodei anticonceptionale (contraceptive) este foarte importanta fiindca de aceasta alegere depinde atat starea de bine pe perioada folosisii metodei dar mai ales depinde eficacitatea metodei. Am spus ca unele dintre metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt mai eficiente, altele mai putin eficiente iar unele nu sunt eficiente, mai deloc. Dar o metoda nu are eficacitatea maxima in orice situatie. Eficacitatea unei metode anticonceptionale (contraceptive), oricare ar fi ea, poate atinge maximum numai in cazul in care metoda este folosita corect si continuu. Daca nu folosesti corect si continuu metoda anticonceptionala (contraceptiva) aleasa, nu vei avea protectia maxima pe care aceasta o poate oferi.

La ce trebuie sa te gandesti cand alegi o metoda anticonceptionala (contraceptiva) ? Ce trebuie sa iei in calcul ? Trebuie sa te gandesti in primul rand la tine si apoi la situatia din cuplu.

Inaintre de toate este vorba despre "cat de recomandata este metoda, din punct de vedere medical". De aceea trebuie ca alegerea metodei anticonceptionale (contraceptive) sa fie facuta impreuna cu medicul specialist. Medicul este doar cel care iti pune la dispozitie toate informatiile, tu vei face alegerea, dar prin informatiile primite vei face o alegere in deplina cunostinta de cauza. Tot medicul specialist este cel care iti va da informatii despre cel mai bun comportament pe perioada folosirii metodei anticonceptionale (contraceptive) respective, atat in ceea ce priveste modul efectiv de folosire, cat si posibilele interactiuni cu alte medicamente, posibilele efecte secundare si ce urmeaza sa faci in cazuri speciale.
In afara de "cat de recomandata este metoda, din punct de vedere medical" metoda anticonceptionala (contraceptiva) este aleasa tinand cont si de alte aspecte - eficacitatea metodei, siguranta metodei, modul de folosire, avantajele si dezavantajele pe care le are metoda, frecventa contactelor sexuale, posibilitatea de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, pretul, modalitatea de procurare, convingerile si credintele personale, participarea partenerului la folosirea metodei.

NU este cazul sa te ghidezi dupa "prietena care s-a ingrasat", "vecina care a vomitat" sau "prietenul care are mancarimi dupa" fiindca NU exista un mod "standard" al organismului de a reactiona la folosirea unei metode anticonceptionale (contraceptive). Fiecare organism are un mod propriu de a reactiona. Sunt multe aspecte pe care trebuie sa le cunosti si sa le intelegi, de aceea trebuie sa te informezi. Iar cand va fi sa alegi, NU alege in functie de ce au ales altii, alege ceea ce este cel mai bun pentru tine !

Folosirea unei metode anticonceptionale (contraceptive) nu are impact asupra dezvoltarii organismului dar poate avea impact asupra starii de sanatate asa ca nu folosi nimic "dupa ureche". Informeaza-te, fa-ti o parere si discuta aceasta parere cu medicul specialist si cu partenerul tau. Iar dupa ce ai hotarat care este metoda anticonceptionala (contraceptiva) pe care o doresti, ai grija sa o folosesti corect si continuu.

Metodele anticonceptionale (contraceptive)

Majoritatea metodelor anticonceptionale (contraceptive) sunt gandite sa actioneze asupra organismului femeii sau sa fie folosite direct de femeie. Dar asta nu inseamna ca protectia anticonceptionala (contraceptiva) este "treaba ei" ! Protectia anticonceptionala (contraceptiva) este o problema de cuplu ! Femeia doar "duce greul" asa ca, barbat fiind, trebuie sa-i dai o mana de ajutor.

Acestea sunt mijloacele si metodele anticonceptionale (contraceptive) pe care le poate folosi un cuplu in vederea controlului aparitiei unei sarcini :

Alte informatii

Fiindca intervin in desfasurarea ciclului menstrual impiedicand aparitia unei sarcini, se spune ca mijloace si metode anticonceptionale (contraceptive) influenteaza fertilitatea. In afara de sterilizarea chirurgicala, nici o metoda anticonceptionala (contraceptiva) nu afecteaza fertilitatea - dupa intreruperea folosirii metodei, fertilitatea revine intr-o perioada de timp cuprinsa intre "imediat" si "cateva luni", in functie de metoda folosita.

Nu uita ! Doar o singura metoda anticonceptionala (contraceptiva) te poate proteja, in acelasi timp, si de o infectie cu transmitere sexuala : PREZERVATIVUL. Atat !