Negi genitali - infectia cu Human Papilloma Virus (HPV)

Sinonime pentru "negi genitali" (condiloame genitale): vegetatii veneriene, veruci genitale.

Cauzele infectiei cu negii genitali (condiloamele genitale) : genotipurile genitale ale papilomavirusurilor umane (PVU) (Virusul Papilloma Uman - engl : Human Papilloma Virus - HPV).

Infectiile cu Human Papilloma Virus (HPV) sunt una dintre cele mai frecvente Infectii cu Transmitere Sexuala. Incidenta lor in ultimele decade a crescut cu 30 %. Se estimeaza ca 10 - 30 % din populatie este infectata cu Virusul Papilloma Uman (HPV), dar doar o mica minoritate dintre cei infectati (cca 1 - 2 %) au leziuni exofitice clinic vizibile.

Perioada de incubatie a Virusului Papilloma Uman (HPV) este estimata la 2 - 3 luni pentru leziunile exofitice, dar poate fi extrem de lunga (ani) pentru leziunile precanceroase si canceroase. Dintre tulpinile de papillomavirusuri umane (PVU) care infecteaza zona genitala, cca 90 % sunt producatoare de leziuni benigne (majoritatea sunt produse de tipurile 6, 11) si numai 10 % au potential de a induce leziuni premaligne si maligne (tipurile 16, 18, 31, 33).

Transmiterea negiilor genitali (condiloamellor genitale) se realizeaza aproape exclusiv prin contact sexual. Transmiterea mediata de obiecte, desi teoretic posibila, nu a fost demonstrata fara echivoc. Prezenta leziunilor vizibile la partener pare sa creasca riscul transmiterii, dar absenta acestora nu previne complet transmiterea. Utilizarea prezervativului reduce transmiterea, dar nu o previne complet, fapt demonstrat de prezenta frecventa a leziunilor suprapubiene.
Factorii de risc pentru transmiterea negilor genitali (condiloamellor genitale) sunt : numarul partenerilor sexuali, frecventa contactelor sexuale, fumatul. Transmiterea perinatala (de la mama la fat) este rara; atunci cand se produce determina papiloame laringiene sau leziuni genitale; incubatia pentru acest tip de transmitere nu este cunoscuta. Cu toate acestea, aparitia de condiloame genitale la un copil dupa varsta de 2 ani poate reprezenta un semn de abuz sexual si trebuie investigat ca atare.

Manifestari clinice - infectia cu Human Papilloma Virus (negi genitali sau condiloamele genitale) poate produce mai multe tipuri de leziuni. Condiloame ano-genitale :

Diagnosticul infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este clinic in majoritatea covarsitoare a cazurilor. Rareori se utilizeaza metode paraclinice :

Alegerea metodei terapeutice depinde de mai multi factori : numarul, marimea si localizarea anatomica a leziunilor (negi geniotali), costul, preferintele pacientului sau ale medicului si posibilele efecte adverse.
Metodele aplicabile de catre pacient constau in folosirea unor substante, cu efect citotoxic sau imunomodulator.
Metode aplicabile de catre medic :

Nota finala :

(sursa: Dr. Catalin Popescu; "Infectii cu transmiitere sexuala - Manualul formatorului", 2004)