Unde se gaseste virusul imunodeficientei umane - HIV

Virusul imunodeficientei umane - HIV - se gaseste, in diferite concentratii, in fluidele biologice : sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern, saliva, secretii nazale, urina, lacrimi. Fluidul cu cea mai mare incarcatura virala si cel mai mare potential de infectare este sangele. Chiar daca se afla si in saliva, lacrimi, urina, virusul imunodeficientei umane (HIV) se afla intr-o cantitate insuficienta pentru a infecta.

Cum se poate transmite virusul imunodeficientei umane - HIV

Virusul imunodeficientei umane - HIV - se transmite prin contactul dintre fluidele infectate si mucoasele organismului sau prin contactul dintre fluidele infectate si asa-numitele solutii de continuitate care sunt mici rani sau leziuni ale organelor genitale, care uneori pot fi cauzate de alte infectii.

Alte modalitati de infectare cu HIV (virusul imunodeficientei umane)

Cum NU se transmite virusul imunodeficientei umane - HIV

Alte informatii

Practicarea sexului anal prezinta o probabilitate de infectie cu HIV mai mare decat sexul vaginal. Anusul este mai sensibil, fiind mai putin elastic si mai vascularizat decat vaginul. In aceste conditii, probabilitatea de ranire a anusului in timpul contactului sexual este mai mare decat in cazul vaginului. Daca o femeie seropozitiva are contact sexual vaginal, neprotejat, virusul poate patrunde in sangele barbatului prin contactul mucoaselor sau prin zone in care penisul prezinta mici rani sau zgarieturi.

Probabilitatea de infectie cu HIV este mai mare daca in timpul actului sexual exista vreun contact cu sangele partenerului - de exemplu, daca contactul sexual are loc in timpul perioadei de menstruatie, cand in vagin poate fi sange. De asemenea, poate exista sangerare in timpul unui contact anal sau al unui contact vaginal mai brutal.

Virusul imunodeficientei umane poate fi transmis prin sex oral. Ejacularea in gura (contactul dintre sperma infectata si mucoasa orala) si inghitirea spermei cresc probabilitatea de infectie cu HIV.

Existenta leziunilor provocate de alte infectii cu transmitere sexuala mareste probabilitatea transmiterii HIV.

Pielea intacta constituie o bariera naturala, o picatura de sange, secretie vaginala sau uretrala sau sperma infectate neconstituind un risc.

Cantitatea de virus din saliva este insuficienta pentru a putea infecta. Totusi exista riscul transmiterii virusului in conditiile sarutului umed, pasional, care poate provoca leziuni prin muscaturi ale buzelor sau limbii. Prezenta sangelui in saliva face ca aceasta sa devina contagioasa. In aceste situatii virusul imunodeficientei umane (HIV) poate fi transmis prin sarut. Atentie la sangerarile din cavitatea bucala produse de leziuni ale mucoasei.

Numai virusul imunodeficientei umane (HIV) se poate transmite. Imunodeficienta este o stare a organismului tot asa cum oboseala este o stare a organismului. Imunodeficienta organismului nu poate fi transmisa tot asa cum oboseala nu poate fi transmisa. SIDA este stadiul in care imunodeficienta organismului il face incapabil de a elimina agentii patogeni. SIDA este un stadiu in care apar semnele si simptomele infectiilor oportuniste. SIDA nu se poate transmite.