Sistemul imunitar

Existenta oricarui organism este conditionata de activitatea unui sistem de rezistenta si imunitate, capabil sa il protejeze, prin mecanisme de recunoastere si diferentiere a celulelor proprii de agentii straini. In mod normal, aceste mecanisme sunt inactive fata de celulele proprii, activandu-se si reactionand pentru a neutraliza, indeparta sau distruge agentii straini. Functia esentiala a sistemului imunitar este protectia fata de agentii patogeni invadatori. Aceasta protectie este facuta, in principal, prin celule specializate, numite limfocite, care actioneaza la aparitia unui agent patogen. Daca ne gandim la sistemul imunitar ca la o armata atunci limfocitele sunt soldatiii acestei armate.

Virusul imunodeficientei umane - HIV

In anul 1983 a fost descoperit virusul ca agent infectios. Din anul 1986 virusul nou descoperit poarta numele de virus al imunodeficientei umane - HIV1. In anul 1985, a fost identificat un al doilea tip de virus al imunodeficientei umane - HIV2.

Virusul imunodeficientei umane - HIV - (in engleza - Human Immunodeficiency Virus) ataca sistemul imunitar al omului, reducand capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor. Virusul imunodeficientei umane (HIV) provoaca imunodeficienta organismului.

Cum actioneaza virusul imunodeficientei umane - HIV

Virusul imunodeficientei umane se ataseaza de celulele care au pe suprafata lor o proteina numita CD4 (numita si receptor CD4) si 2 "co-receptori". Cele mai importante celule sunt limfocite T (sau TH) care au un rol foarte important in protejarea organismului impotriva agentilor patogeni - sunt cele care coordoneaza atacul impotriva oricarui agent considerat strain de organism.
Dupa ce virusul se ataseaza de celula, membrana virala (invelisul virusului) fuzioneaza cu membrana celulara (invelisul celulei), in acest fel informatia virala intrand in celula. In interiorul celulei informatia virala (informatia continuta de virus) este integrata in materialul genetic al celulei (informatia continuta de celula). In acest fel celula este infectata - contine in informatia sa si informatia virusului. De aici exista mai multe posibilitati :

Prin infectarea cu HIV, limfocitele T sunt distruse, nu isi mai pot executa functiile de aparare si coordonare a luptei impotriva agentilor patogeni sau nu se mai pot multiplica. Odata cu distrugerea sau inactivarea limfocitelor T4, sistemul imunitar este din ce in ce mai slabit, mai ineficient in lupta cu agentii patogeni - se spune ca organismul este imunodeficitar. O persoana cu un sistem imunitar slabit, o persoana cu imunodeficienta, poate fi "doborata" si de o banala gripa.

Infectii oportuniste

Aceste infectii care se instaleaza profitand de sistemul imunitar slabit din cauza infectiei cu HIV se numesc infectii oportuniste. In final, aceste infectii, pe care sistemul imunitar slabit nu le mai poate controla, vor deteriora iremediabil organismul ... sistemul imunitar va pierde lupta.

Cele mai frecvente infectii oportuniste sunt pneumonia, hepatita, toxoplasmoza, infectiile cu herpes simplex, sarcomul Kaposi.

SIDA - sindromul imunodeficientei dobandite

Fiecare afectiune, in momentul declansarii, are anumite semne si simptome care o caracterizeaza. Totalitatea semnelor si simptomelor poarta numele de sindrom. SIDA este un stadiul al infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) in care apar semnele si simptomele diferitelor infectii oportuniste care incep sa distruga organismul lipsit de aparare. SIDA este un sindrom. In franceza - SIDA (Syndrome d'Immunodιficitaire Acquis), in engleza - AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) si in romaneste - sindromul imunodeficientei umane dobandite. Atunci cand sistemul imunitar al unei persoane HIV pozitive ajunge in stadiul in care nu se mai poate apara impotriva infectiilor, se spune ca acea persoana se afla in stadiul SIDA - Sindromul Imunodeficientei Dobandite. Specialistii considera ca 80 - 90 % dintre cei infectati cu HIV vor muri in urmatorii 2 ani din momentul declansarii simptomelor.

Seropozitiv, HIV pozitiv

Cand un agent patogen patrunde in organism, sistemul imunitar "raspunde" prin crearea de anticorpi impotriva acestor agenti patogeni. La fel, cand virusul imunodeficientei umane - HIV - patrunde in organism, sistemul imunitar reactioneaza dezvoltand anticorpii anti-HIV. Acesti anticorpi pot fi pusi in evidenta prin teste specifice. Daca acesti anticorpi anti-HIV sunt gasiti in serul testat, se spune ca rezultatul testului este "pozitiv" iar persoana este "seropozitiva" sau "HIV pozitiva".

A fi seropozitiv (sau HIV pozitiv) nu inseamna a avea SIDA, ci doar a fi purtator al virusului, respectiv a fi infectat, dar fara simptome SIDA.

O persoana HIV pozitiva ramane infectata toata viata. Cu toate acestea, ea poate parea si se poate simti sanatoasa pentru o lunga perioada de timp (intre 8 si 15 ani), uneori chiar fara sa stie ca este infectata.

Despre tratament

In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece infectia cu virusul imunodeficientei umane si nici un vaccin impotriva acestei infectii. Dar au fost elaborate medicamente foarte eficiente care incetinesc multiplicarea virusului in organism, astfel incat in prezent, persoanele HIV pozitive pot trai mai mult timp decat in trecut.

HIV este un retrovirus. Medicamentele folosite in tratarea infectiei cu HIV se numesc medicamente antiretrovirale - ARV. Tratamentul poate folosi mai multe tipuri de antiretrovirale, in diferite combinatii, intervenind in diferitele stadii ale infectarii celulei de catre virusul imunodeficientei umane - atasare, multiplicare, raspandire.

Tratamentul in infectia cu HIV urmareste, in principiu, urmatoarele obiective :

Date statistice

SITUATIA ESTIMATIVA HIV/SIDA IN LUME - decembrie 2007

Sursa : "AIDS epidemic update" - Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) and World Health Organization (WHO) 2007

SITUATIA EPIDEMIEI SIDA IN ROMANIA – 30 iunie 2007
Ministerul Sanatatii, Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA
Institutul de boli infectioase "Prof. Dr. Matei Bals"

Sursa : Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania – IBI "Prof. Dr. Matei Bals"