Tricomonas - infectia cu Trichomonas Vaginalis

Trichomonas Vaginalis este un protozoar flagelat de forma ovalara, facultativ anaerob, foarte sensibil la conditii din mediu exterior; nu rezista mai mult de 1 - 3 ore in afara organismului uman, iar in urina supravietuieste aproximativ 7 ore.
Conditii propice de dezvoltare ii confera mucoasa vaginala si in mai mica masura, mucoasa uretrala masculina.

Factorii favorizanti pentru multiplicarea Trichomonas Vaginalis : PH ridicat (5,5 - 5,8), irigatii locale cu antiseptice, dezvoltarea florei oportuniste (stafilococ, streptococ, gardnerella, candida albicans), traumatizarea mucoasei vaginale.

Incidenta exacta a infectiei cu Trichomonas Vaginalis este inca necunoscuta dar este estimata la 5 - 15 % din totalul femeilor si la 50 % din femeile cu leucoree. Frecventa maxima a infectiei este in perioada de activitate sexuala (14 - 35 ani) cu o receptivitate mai mare in debutul vietii sexuale la femei.

Modul de transmitere a Trichomonas Vaginalis este in principal sexual, desi transmisia extrasexuala este teoretic posibila (prin instrumente ginecologice nesterilizate, obiecte de toaleta umede, etc.) iar, transmiterea la fetite nou-nascute de la mame infectate este rara dar posibila.

Tricomoniaza (infectia cu Trichomonas Vaginalis) la femei se poate prezenta sub forma asimptomatica la 25 - 50 %, dar mai mult de jumatate din acestea devin simptomatice in urmatoarele 6 luni.

Tricomoniaza (infectia cu Trichomonas Vaginalis) la barbati este asimptomatica in majoritatea cazurilor, barbatul fiind purtator sanatos si transmitator "involuntar". Cand sunt prezente, simptomele sunt mai discrete decat la femei si se traduc prin prurit si usturime la mictiune sau la ejaculare, secretie discreta (picatura sau meat ud). In formele cronice se poate complica cu :

Investigatiile de laborator constau in identificarea directa sau prin culturi a parazitului din secretiile si excretiile aparatului uro-genital.
La femei se recolteaza din secretii vaginale, postmenstrual si din peretii vaginali posterior si lateral. Se efectueaza la 48 h de la ultimul contact sexual si de la ultima toaleta intima profunda. Secretiile uretrale se recolteaza preferabil la persoanele cu leziuni pe mucoase, sau se examineaza sedimentul urinar.
La barbati se recolteaza din secretii uretrale (picatura matinala) sau dupa masaj prostatic (daca e suspectata prostatita).

In cazul tricomoniazei (infectia cu Trichomonas Vaginalis) trebuie tratati si partenerii sexuali in acelasi mod.
Tratamentul gravidei este diferit de cel al unei femei neinsarcinate. Ruptura precoce a membranelor si nasterile premature sunt mai frecvente la pacientele cu infectie cu Trichomonas Vaginalis.
La femeile lauze, alaptarea trebuie oprita cel putin in timpul si 24 h dupa tratamentul sistemic.

Nota finala :

(sursa: Dr. Rozalia Olsavszky; "Infectii cu transmiitere sexuala - Manualul formatorului", 2004)